Skip to main content

Leuk! Een artikel over de Bodyhoop in het Algemeen Dagblad

By 02/03/2018november 16th, 2018Nieuws
Bodyhoop in het AD

Wow! Vandaag blikken wij terug op een artikel over onze eigen Bodyhoop dat precies 5 jaar geleden in het AD (Algemeen Dagblad Zaterdageditie, geschreven door Dominique Prins) stond! Daar zijn wij natuurlijk – nog steeds – bijzonder trots op. Daarom even dit berichtje om het nieuws met jullie te delen. Soms mag je best wel even pochen ;-).

Heb je thuis het AD? Dan had je vast al over ons gelezen. Lees je altijd een andere krant, of check je het nieuws altijd op je telefoon? Je vindt het gehele artikel hieronder:

Buikspierplezier

De hoelahoep is terug, nu als fitnessrage. Dominique Prins is al verslingerd. Tip één: links- én rechtsom hoepen.

Hardlopen? Been there. Spinnen in de sportschool? Done that. Bergen beklimmen op de racefiets? Bought the T-shirt (én een mok, bovenop de Alpe d’Huez). Aan beweging geen gebrek. Maar eerlijk is eerlijk, dat is allemaal al even geleden. Ik zoek een nieuwe, leuke vorm van bewegen.

Op de social media kom ik steeds vaker berichtjes tegen over een nieuwe trend: hoelahoepen. Maar ik weet het niet hoor. De hoelahoep, dat is toch een jaren-tachtig-rage, dood en begraven onder een dikke laag stof? Maar na het zoveelste jubelbericht op Facebook (‘Dit is echt zo leuk om te doen!’) word ik toch nieuwsgierig.

Terug van weggeweest

De hoelahoep blijkt inderdaad terug van weggeweest en wordt tegenwoordig gebruikt als fitnessatribuut, of om mee te dansen (‘hoopdance’). Mijn interesse groeit wanneer ik al googelend lees dat ‘met tien minuten per dag in drie weken een strakke buik’ te bereiken is. Die hoelahoep, dat moet vast nog wel lukken. Ik was vroeger een meester in het hooghouden van de grote plastic ring. Wanneer ik me verdiep in de verschillende fitnesshoops (vaktaal) die online verkrijgbaar zijn, wordt me duidelijk dat we het hier wel over iets anders hebben dan het lichtgewicht gevalletje dat ik vroeger rond ieder gewenst lichaamsdeel kon laten zwieren. De hoops van tegenwoordig zijn zwaar, zo’n anderhalve kilo, en hebben verschillende uitstulpingen ‘voor nog meer resultaat’. Onderzoek van de Amerikaanse universiteit van Wisconsin laat zien dat hoelahoepen een ‘totale workout’ is, die de flexibiliteit en balans verbetert, terwijl tegelijkertijd de spieren van rug, buik, armen en benen versterkt worden.

„Dat klopt,” zegt Anqelique Hulst van BodyHoop, het bedrijf dat gelijknamige fitnesshoepels in Nederland op de markt brengt. „Door te hoepelen train je vooral het stuk tussen je navel en je billen.”

Hulst kwam zelf met de fitnesshoepels in aanraking toen ze na haar zwangerschap een manier zocht om weer in vorm te raken. „Vooral die slappe buik wilde ik aanpakken. Een vriendin attendeerde me op de mogelijkheden van hoelahoepen.” Hulst was echter niet tevreden over de hoepels die te koop waren: „Die gingen snel stuk, of waren te scherp en te zwaar.” Dus liet ze zelf hoepels fabriceren, onder de naam Bodyhoop. „Die heeft een grotere doorsnede dan gemiddeld, en het foam om de hoepel is dik, zodat hij comfortabel aanvoelt en minder blessures oplevert.”

AAN DE SLAG

Als mijn doos met hoepelonderdelen arriveert (zelf in elkaar te zetten) kan ik niet wachten om aan de slag te gaan. Vluchtig lees ik de ‘waarschuwingen voordat u begint’ door. ‘Begin met een paar minuten per dag en bouw dit langzaam op!’ Ik zet een swingend muziekje op en geef de hoepel om mijn middel een zwieper. Beng, tegen de leunstoel. De hoepel zwaait verder uit dan ik had gedacht. Na de meubels in veiligheid te hebben gebracht, doe ik een nieuwe poging. Nu stort de hoepel direct ter aarde. ‘Niet meteen opgeven als het de eerste keren niet lukt’, stond ook nog in de raadgevingen. Ik zet dus koppig door en na een paar keer heb ik de slag (weer) te pakken. Opgezweept door de muziek hoepel ik fanatiek. Alleen linksom, want dat gaat het makkelijkst. Maar dat zal vast niet zoveel uitmaken, linksom of rechtsom.

artikel over Bodyhoop in het ad ‘Ik word er vrolijk van, voel me fit en heb voor het eerst buikspieren.’

Een páár minuten om te beginnen? Ammehoela, ik sta minstens een kwartier te swingen. Het zweet gutst langs mijn rug en op mijn buik ontstaan enkele pijnlijke plekken waar de uitstulpingen van de hoepel iedere ronde opnieuw in mijn buikvlees drukken.

De volgende ochtend sieren een paar blauwe plekken op mijn heupen; misschien was het toch beter geweest niet zó enthousiast van start te gaan. Als ik de hoepel weer een zwier rond mijn middel geef, besluit ik ter plekke een rustdag in te lassen: te pijnlijk. Ik lees op internet dat dit (pijnlijke plekken in de taille) erbij hoort, en dat het vanzelf minder wordt. Hoewel ik daar niets van geloof, besluit ik de hoepel toch nog een kans te geven en warempel, na nog een paar ietwat ongemakkelijke hoepelsessies is de pijn verdwenen.

Helaas heb ik inmiddels ook gelezen dat het wel degelijk uitmaak tof je linksom of rechtsom hoepelt; wie slechts één van de twee kanten ophoepelt, krijgt ‘eenzijdige ontwikkelde spieren’. Een nieuwe uitdaging dus: rechtsom hoepelen. Deze keer begin ik braaf met een paar minuten per dag, en na een week draai ik mijn hand niet meer om voor een rondje rechtsom.

Een vriendin, ook aangestoken met het hoepelvirus, rapporteert inmiddels via Facebook dat het niet handig is om te hoepelen met een nieuwsgierige 2-jarige in de buurt (‘Tok! Auauau!’). Zelf heb ik meer last van de kat, die om onverklaarbare redenen graag dichtbij komt staan als ik hoepel. Dat maakt me nerveus (als hij dat ding maar niet op zijn koppie krijgt) en ja hoor, daar ligt de hoepel alweer. De kat leert er niks van. Ik wel: goed hoepelen heeft veel met concentratie te maken.

LEKKER THUIS

Een voordeel van hoepelen is dat je het thuis kunt doen, wanneer het jou uitkomt. Opzwepende muziek aan, hoepel om je middel en gaan.

Ook Machteld Bijl (43) is sinds een aantal maanden enthousiast: „Ik zocht een workout die makkelijk thuis te doen is. Een vriendin zei: dat hoepelen lijkt me echt wat voor jou. In het begin kostte het me bloed, zweet en tranen om de hoepel überhaupt rond te krijgen, maar toen dat eenmaal lukte, werd het leuk. Soms hoepel ik met een muziekje erbij, soms gewoon terwijl ik het Journaal kijk. Ik word er vrolijk van, voel me fit en heb voor het eerst buikspieren.”

Dat is ook mijn ervaring. Als ik twee weken bezig ben, merk ik dat ik echt uitkijk naar mijn dagelijkse hoepel-halfuurtje. Spectaculair gewichtsverlies heeft het nog niet opgeleverd. Wel zit een broek die toch wel erg strak in de taille zat, ineens weer lekker. Het gezellige bandje rond mijn middel neemt af; er komt iets voor in de plaats dat lijkt op buikspieren. Angelique Hulst: „Een fysiotherapeut heeft me uitgelegd dat je met hoepelen de bovenliggende én de onderliggende buikspieren traint. Bovendien verbrand je met 10 minuten hoepelen 100 calorieën, dat is vergelijkbaar met een kilometer hardlopen.”

Het belangrijkste is dat ik er lol in heb. Na een hoepelsessie ben ik niet afgemat, maar zit ik vol nieuwe energie. Buikspierplezier, noemt Hulst dat.

STAP VOOR STAP

• Zorg voor genoeg ruimte, zodat je geen meubelstukken raakt.
• Plaats de voeten iets verder uit elkaar dan heupbreedte, met de knieën licht gebogen.
• Begin de oefening door de hoepel tegen de onderrug aan te drukken.
• Hou de hoepel horizontaal in startpositie.
• Zwiep de hoepel naar links of rechts en beweeg het lichaam van voor naar achter tegen de hoepel aan, zodat een de hoepel een cirkelvormige beweging maakt.
• Beweeg het lichaam snel genoeg om de hoepel hoog te houden.
• Hoepel even vaak linksom als rechtsom, voor een gelijkmatige spierontwikkeling.
• Hoepel niet als je zwanger bent.
• Hoepel niet langer dan 20 minuten achter elkaar.

Met
gemaakt door
Burggraaf Media