Skip to main content

Elke dag even een sportmomentje

By 13/03/2020oktober 26th, 2020Nieuws
elke dag even een sportmomentje

Een interview met Angelique Hulst in Groot Bolsward Ijsselmeerkust over het ontstaan van Bodyhoop en waarom elke dag even een sportmomentje er toe doet.

Spelenderwijs trainen

Terug van weggeweest: hoelahoepen. Welk meisje heeft het vroeger niet gedaan? Toen deed je het voor de lol met vriendinnen, nu blijkt het ook de ideale manier om buik, billen en bovenbenen te trainen, om dat deel van je lichaam weer letterlijk in vorm te krijgen. En dat spelenderwijs, dus eigenlijk ook voor de lol. 10 minuten per dag, 5 dagen per week en voilà: meteen resultaat.

We gaan langs bij Angelique – miss Bodyhoop – Hulst uit Bolsward. Bij mannen ben je dan gewend om achteloos achter hun naam hun leeftijd tussen haakjes te vermelden. Bij vrouwen ligt dat gevoeliger. Daar vraag je eerst netjes of ze daar wel van gediend zijn. Angelique heeft er geen bezwaar tegen. Maar wacht, laten we dat nog even niet doen. Wat schat u? Denk er maar rustig over na. Hieronder komt u het antwoord vanzelf tegen. Een verhaal over leven in lenigheid.

“Het is misschien wel de leukste manier om in shape te komen. Daar was het mij in eerste instantie om te doen. Na de geboorte van mijn kinderen merkte ik dat ik niet een van die vrouwen was die daarna weer heel snel hun oorspronkelijke vorm terugkrijgen. Integendeel, nadat ik wekenlang gerend had en allerlei oefeningen had gedaan bleef mijn buik maar hangen. Mensen vroegen me na drie maanden of ik weer zwanger was. Dat is niet erg motiverend.

Op een gegeven moment zei een vriendin toen we bij de kapper zaten: ‘Volgens mij moet je gaan hoelahoepen. Ik heb gehoord dat dat goed schijnt te zijn.’ Ik had al zoveel geprobeerd, dus ik dacht ten einde raad ‘laat ik dat dan ook maar proberen’. Maar vindt maar ‘ns een hoelahoep. Hier in Nederland kon ik alleen maar kindermodellen krijgen. Op internet vond ik er in Amerika uiteindelijk een voor volwassenen. Twee weken later had ik ‘m in huis. Na een week zag ik al resultaat. En het was geen straf om te doen. Sterker, het was gewoon leuk. Ik dacht ‘Waarom doet niemand dit? Dit is ideaal. Dit moeten meer vrouwen weten.’

Lichaam weer in vorm brengen

Even tussendoor: wie is Angelique? Ze heeft de hotelschool gedaan in Maastricht. Daarna runt ze haar eigen restaurant in Leiden. In die tijd ontmoet ze Gosse. Samen wonen ze nog een tijd in de Haarlemmermeer. Dan lokt het heitelân van Gosse en verhuizen ze naar Bolsward. Angelique laat zich omscholen en wordt credit manager bij Paques in Balk. Een verantwoordelijke baan, waarbij ze afspraken maakt over het betalingsverkeer. Na een aantal jaar begint het te kriebelen en wil ze iets voor zichzelf beginnen. Wat dat weet ze nog niet. Maar één ding weet ze wel: nadat ze een aantal bevallingen heeft gehad, wil ze eerst haar lichaam weer in vorm brengen. Nu is de cirkel rond en zijn we weer bij de hoelahoep.

Buik, billen, rug, dijbenen

“Hoelahoepen. Ik kende het wel van vroeger op het schoolplein. Het was een tijdje een rage. Net als knikkeren. Elk meisje heeft het wel gedaan. Maar dat het zo goed voor je is wist ik niet. Je traint je hele core, dat is zeg maar het midden van je lichaam: billen, buik, rug, dijbenen. Het mooie is, als je core sterker wordt, gaan andere sporten je ook makkelijker af. Tennis, fietsen, paardrijden. Je core geeft alle krachten door. Ik was nooit een held in sporten, maar kan nu veel meer. Toen ik merkte hoe goed het voor mijzelf werkte dacht ik ‘dit is wel heel tof. Hiermee kan ik ook andere vrouwen helpen.’

In 2013 heb ik toen mijn eigen hoelahoep ontworpen: de bodyhoop. Ten opzichte van de hoepel die ik had heb ik een aantal verbeteringen doorgevoerd. Het foam is dikker waardoor-ie comfortabeler is. Hij bestaat uit zes losse stukken die je in elkaar zet. Elk stuk heeft aan de binnenkant drie bobbels. Hij is groter en zwaarder dan die Amerikaanse; 1,8 kilo. Als je de stukken in elkaar zet dan zie je dat door die bobbels een golfpatroon ontstaat. Als de hoepel draait wordt daardoor je bindweefsel gemasseerd. De vetrandjes worden weggemasseerd. Dat is één deel van de werking. Het andere deel is dat je spieren aan het werk gezet worden en je gewoon spelenderwijs sterker wordt.

Samen met een fitnesstherapeut en personal trainer, Sarah Menig uit Bloemendaal, heb ik ook allerlei oefeningen bedacht. Want rondjes draaien is natuurlijk leuk, maar het wordt nog leuker als het een full body work out wordt. Sarah is gespecialiseerd in de begeleiding van vrouwen. Zij weet alles van het vrouwenlichaam. Dus die work outs zijn heel specifiek.”

Bodyhoop Challenge met 500 vrouwen

“Het is een super laagdrempelige manier om in beweging te komen. Er was meteen veel belangstelling voor de bodyhoop. Er hebben artikelen gestaan in het AD, de Leeuwarder Courant, de Viva, de Margriet, de Healthy en noem maar op. Is ook bij RTL4 geweest.

Inmiddels kun je ook vier keer per jaar meedoen aan een online 30-dagen challenge. Per keer doen er ongeveer 500 vrouwen aan mee. De oefeningen doe je gewoon thuis. Je krijgt dan ook allerlei gezonde recepten en er is een mindset-coach die je ondersteunt. Als je wilt kun je je ervaringen delen in een besloten Facebook-groep. Er is zoveel belangstelling voor de challenge dat je nu ook een jaarabonnement kunt nemen, zodat je elke dag mee kunt doen met de oefeningen. De meeste deelnemers komen uit Noord- en Zuid-Holland en Friesland.

Digitale hoelahoep

Op een gegeven moment dacht ik ‘het zou leuk zijn als we de hoepel konden digitaliseren’. Dus dat die het aantal rondjes telt en aangeeft hoeveel calorieën je verbruikt. Dat soort dingen. Het bleek een ingewikkeld proces. Er moest een 9-assige sensor in met een gyroscoop en een versnellingsmeter. Uiteindelijk hadden we een werkend prototype. Maar ja, om dat in productie te nemen moesten we er minstens 10.000 van laten maken. Op dat moment zagen we dat iemand uit Zuid Korea op hetzelfde idee gekomen was. Alleen die was al een stap verder. Die had ‘m al in productie en er ook al een bijbehorende app voor ontwikkeld. Hem heb ik toen benaderd en voorgesteld om samen te werken. Na wat heen en weer mailen heb ik ‘m ontmoet op de mobiele-applicatie-beurs in Barcelona. Hij bleek geen Engels te spreken. Maar goed, tolk erbij en later ook de minister van ICT, die hebben ze blijkbaar in Korea. Binnen 1 minuut was de zaak beklonken.

Sindsdien ben ik de distribiteur voor de digitale hoop in Europa. Die hoelahoep houdt alles bij. Hoeveel rondjes je linksom draait, hoeveel rechtsom, de calorieën, de tijd, levels, ranking, alles. Vrouwen uit mijn groep staan nu op 6, 8 en 10 in de wereldranking. Dat is toch leuk. Binnenkort kun je ook je eigen groepen aanmaken en dan elkaar challengen of een bedrijfscompetitie opstarten. Prima om elkaar te motiveren om in beweging te komen. Ik ben nu zelf 53 (had u het goed geraden?) en ik weet uit ervaring dat het de ideale manier is voor de oudere vrouw om fit te blijven. Hoe leniger je bent, hoe lekkerder je in je lijf zit. Gewoon elke dag even je sportmomentje pakken.

Hoepelen met een verzwaarde hoelahoep als de Bodyhoop (1,8 kg) is gemakkelijker dan met het exemplaar uit de speelgoedwinkel.

Meer hoelahoep tips & tricks? https://www.bodyhoop.nl/hoe-leer-je-hoelahoepen/

Link naar de digitaal opgeslagen krant en het artikel: https://issuu.com/yingmedia/docs/gbij03-20_maart2020_issuu_e637dfdafa08b1/30

Met
gemaakt door
Burggraaf Media