Skip to main content

Gezond en vitaal in december

By 05/12/2018januari 7th, 2019Nieuws
Goede start 2019 | Bodyhoop

Gezond en vitaal in december. Dat klinkt bijna tegenstrijdig. Veel vrouwen zien op tegen deze maand van gezelligheid in combinatie met al dat lekkere eten en drinken. 

Zelf kreeg ik vroeger ook altijd een beetje dubbel gevoel als ik aan de feestmaand dacht. Ik verheugde me op alle gezelligheid met familie en vrienden. Maar wist al dat ik me na de feestdagen volgegeten (niet gezond) en opgeblazen zou gaan voelen. Knellende broekrand en panty’s.

Herkenbaar? Lees hieronder welke tips we voor je hebben om fris en fruitig de december maand door te komen, zodat je op 1 januari vol energie aan het nieuwe jaar kunt beginnen.

Ontbijt
 1. Begin je dag met een gezond ontbijt. Bijvoorbeeld havermout. Of magere kwark met zelfgemaakte granola (zonder suiker). Of een gebakken eitje met stukjes paprika, ui, ham, kaas. Of een gekookt eitje met spinazie. Wissel af.
Groenten
 1. Haal veel groenten in huis, echt veel. Eet elke dag 400-500 groenten. Tussen de middag soep of een heerlijke salade. Maak het jezelf gemakkelijk om aan die 400 tot 500 gram groenten te komen. Je kunt een ‘salade’ maken van warme groenten. Maak deze op smaak met een dressing van citroen en olijfolie. Beetje geitenkaas erbij. Of gerookte zalm. Of gerookte kip. Serveer ’s avonds altijd 2 soorten groenten bij het eten. De grap is dat je door het eten van veel groenten (o.a. veel vezels) veel minder wordt getriggerd door ongezonde tussendoortjes. Je bent al goed gevoed.
De bank
 1. Kom van de bank. Maak elke ochtend een flinke wandeling van minimaal een half uur. Zeker op eerste en tweede Kerstdag. En alle andere dagen dat er etentjes gepland staan. Dan heb je alvast je stappen gezet voordat de feestelijkheden beginnen. Ga je na het eten nog een half uurtje lopen, dan doe je het helemaal goed. Maak op werkdagen tussen de middag een wandeling. Zeker als de zon schijnt. Pak je kans en ga naar buiten.
De auto
 1. Ben jij een boodschap vergeten, pak de fiets of loop. Laat de auto zoveel mogelijk staan. Sowieso goed voor het milieu. Maar ook goed voor jezelf.
Uit eten
 1. Ga je uit eten? Check de menukaart van tevoren. Kun je daar gezonde dingen op vinden? Staan er ook groenten gerechten op? Maak thuis alvast je keuze voor jezelf. Dan maak je vaak een verstandigere keuze dan net voor het eten als je veel trek hebt. En is het makkelijker om bij die keuze te blijven, wat je tafelgenoten ook kiezen.
Zin in zoet
 1. Krijg je ondanks alle groenten toch zin in zoete tussendoortjes? Drink eerst een halve liter water en visualiseer je doel. Bijvoorbeeld je fit voelen op 1 januari. Neem een klein handje ongezouten noten, een gekookt eitje of een paar tomaatjes.
Water
 1. Drink ook in december 2 liter water per dag
Maatje
 1. Doe het samen met een maatje, stuur elkaar foto’s van wat je maakt en eet, zodat je elkaar op gezonde ideeën brengt.
Slaap
 1. Slaap genoeg. Pak je rust en las een avond in zonder telefoon. Neem een lekker bad.
Oud en Nieuw
 1. Geniet op oud en nieuw maar alles met mate. Tip: Nuttig je graag een glaasje champagne? Neem na elk glaasje een glas water. Gek op appelflappen en oliebollen? Begin er niet aan voor de maaltijd, dan eet je altijd meer. Begin het nieuwe jaar met een flinke wandeling.
Bodyhoop
 1. Wil jij alvast een stok achter de deur? Schrijf jezelf alvast in voor de Bodyhoop challenge die start op 13 januari, zodat je fit en vitaal aan 2019 begint.
Met
gemaakt door
Burggraaf Media