Skip to main content

Onderzoek naar hoelahoepen en het effect op je gezondheid

By 31/05/2024juni 4th, 2024Nieuws
Het effect van hoelahoepen met de Bodyhoop onderzocht

Er is onderzoek gedaan naar het effect van hoelahoepen op de gezondheid. Verschillende studies hebben aangetoond dat hoelahoepen allerlei voordelen kan bieden.

De voordelen van hoelahoepen:

  • Betere cardiovasculaire gezondheid: Hoelahoepen verhoogt je hartslag en verbetert je conditie.
  • Sterkere kernspieren en stabiliteit: Het draaien van de hoelahoep activeert je buik-, heup- en rugspieren. Dit helpt je kern (core) spieren te versterken en je stabiliteit te verbeteren.
  • Gewichtsverlies en calorieverbranding: Hoelahoepen helpt bij het verbranden van calorieën. Sommige onderzoeken zeggen dat je in 30 minuten hoelahoepen ongeveer 200 calorieën kunt verbranden, afhankelijk van hoe intensief je het doet en je lichaamsbouw.
  • Verbeterde balans en coördinatie: De bewegingen die nodig zijn om de hoelahoep draaiende te houden, verbeteren je balans en coördinatie.
  • Minder stress en meer plezier: Hoelahoepen helpt stress te verminderen, je stemming te verbeteren en je energieker te voelen door de afgifte van endorfines.

Kortom, hoelahoepen is een superleuke en effectieve manier om actief te blijven en allerlei aspecten van je gezondheid te verbeteren!

Bestel de originele Bodyhoop®.

Meer achtergrondinformatie over de onderzoeken naar de effecten van hoelahoepen:

Er is een interessante studie gepubliceerd in de “Journal of Strength and Conditioning Research” die kijkt naar de effecten van hoelahoepen met een verzwaarde hoepel. Dit onderzoek uit mei 2015 volgde 13 vrouwen tussen de 30 en 60 jaar die zes weken lang wekelijkse groepslessen volgden en daarnaast vier keer per week zelf aan de slag gingen. Aan het einde van de studie hadden de deelnemers een aanzienlijk kleinere taille en een verbeterde taille-heupverhouding, ondanks dat hun totale lichaamsgewicht niet veranderde. Dit suggereert dat hoelahoepen vet kan verplaatsen zonder de totale vetmassa te verminderen​.  (Livestrong.com)​​ ([Women’s Best](https://us.womensbest.com/blogs/fitness/hula-hoop-fitness))​.

Een andere studie, gepubliceerd in “Obesity Facts”, ontdekte dat hoelahoepen met een verzwaarde hoepel over zes weken resulteerde in minder buikvet en een kleinere taille, en ook meer spiermassa in het buikgebied, vergeleken met wandelen​ (Livestrong.com)​. Deze bevindingen ondersteunen het idee dat hoelahoepen een geweldige manier kan zijn om je kernspieren te versterken en je taille te verkleinen. Het is een leuke en toegankelijke oefening die ook goed is voor je hart. Voor meer details kun je kijken naar de publicaties in de “Journal of Strength and Conditioning Research” en “Obesity Facts”.

Ook de American Council on Exercise (ACE) heeft een studie uitgevoerd om te zien hoe effectief hoelahoepen is als cardiovasculaire oefening en calorieverbrander. Dit onderzoek, geleid door Jordan Holthusen en John Porcari van de University of Wisconsin, La Crosse, volgde 16 vrouwen tussen de 16 en 59 jaar die al enige ervaring hadden met hoelahoepen. Tijdens een 30 minuten durende hoelahoep workout, waarbij verzwaarde hoepels en verschillende choreografieën werden gebruikt, droegen de deelnemers een zuurstofanalyzer en hartslagmeter. De resultaten lieten zien dat je met hoelahoepen gemiddeld 210 calorieën verbrandt in 30 minuten, vergelijkbaar met andere intensieve trainingen zoals bootcamp en cardio kickboksen. De gemiddelde hartslag was 151 slagen per minuut, wat overeenkomt met ongeveer 84% van de maximale hartslag voor hun leeftijd​ ([ACE Health & Fitness](https://www.acefitness.org/about-ace/press-room/press-releases/1208/ace-reveals-findings-on-hula-hooping-workouts/))​​ ([ACE Health & Fitness](https://www.acefitness.org/certifiednewsarticle/1094/ace-sponsored-research-hooping-effective-workout-or-child-s-play/))​​ ([Verywell Fit](https://www.verywellfit.com/do-weighted-hula-hoops-really-work-benefits-and-how-to-use-6826128))​.

De studie concludeerde dat hoelahoepen niet alleen goed is voor je hart en het verbranden van calorieën, maar het helpt ook bij flexibiliteit, balans en het versterken van verschillende spiergroepen zoals rug, buik, armen en benen​ (ACE Health & Fitness)​​ ([Club + Resort Business](https://clubandresortbusiness.com/american-council-on-exercise-reveals-findings-on-hula-hooping-workouts/))​. Voor meer details over deze studie, kun je de volledige samenvatting vinden op de [website van ACE](https://www.acefitness.org/getfit/research.aspx)​ ([Club + Resort Business](https://clubandresortbusiness.com/american-council-on-exercise-reveals-findings-on-hula-hooping-workouts/))​.

Met
gemaakt door
Burggraaf Media